reklam
reklam
DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam

İki aydır yağışların etkili olduğu Karadeniz’de fındıkta ‘külleme hastalığı’ görülmeye başladı.

Yayınlanma Tarihi : Google News
İki aydır yağışların etkili olduğu Karadeniz’de fındıkta ‘külleme hastalığı’ görülmeye başladı.
reklam

Karadeniz’de yağış nedeniyle yapılamayan kimyasal müdahale, fındık bahçelerindeki külleme hastalığının daha da yayılmasına neden oldu. Özellikle mayıs ve haziran ayında 40 gün yağış etkili oldu ve bu nedenle üreticiler fındık bahçelerinde kimyasal mücadele yapamadı. Bu durum hastalığın yayılmasındaki en büyük etken oldu. Külleme hastalığı nedeniyle bu yıl fındık rekoltesinde  yüzde 10-15 aralığında bir düşüş olabilir.

Karadeniz Bölgesi’nde, son dönemlerde kış aylarının, mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, fındıkta, üreticilerin kabusu olan hastalıklar ve zararlı böcek türlerinin artışını tetikledi. Yılda yaklaşık 500 bin ton üretilerek, 110’dan fazla ülkeye ihracat edilip, 3 milyar dolara yakın döviz girdisi sağlanan fındıkta yaklaşan hasat öncesinde, son yağışlarla birlikte çotanaklarda ve yapraklarda görülmeye başlayan ‘külleme’ hastalığı, üreticiyi tedirgin ediyor. Türkiye’nin stratejik ürünleri arasında yer alan fındık ile ilgili uzmanlar, küresel ısınmanın, iklim parametrelerini etkileyerek, ani iklim değişikliğine yol açtığına dikkat çektiği durumun; verim ve kaliteyi olumsuz etkilediği, ekonomik olarak da kayıplara yol açtığını belirtiyor.

reklam

YORUM YAP

Size web sitemizde mümkün olan en iyi deneyimi sunmak için tanımlama bilgileri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kavul Et
Reddet